Bemutatták a legújabb mezőgazdasági innovációt

Bemutatták a legújabb mezőgazdasági újítást és szaktanácsadással várták az érdeklődőket Abonyban a művelődési ház aulájában április 20.-án. Az érdeklődés központjában a permetező drónok álltak, melyeket az AGRO-WAY Kft mutatott be, mivel Magyarországon ők élvezik az eszköz kizárólagos forgalmazásának jogát. Bene Lajos, a cég ügyvezetője így fogalmazott az innovációról.

„Olyasféle forradalmian új dolog ez a drón, mint amikor a lovakat felváltották a traktorok. Ezek a gépek képesek arra, hogy berepülve a területeket, az összes jellemzőket összegyűjtsék. Így például a műtrágya-, víz igényt és a kártevőket is elemzik. A software alkalmas arra, hogy biostimulátorokat határozzon meg és szórjon ki, ezzel jelentősen megnövelve a növények tűrőképességét is.” Ezen kívül precízebb és olcsóbb is a hagyományos permetezésnél, mivel a drón a növényvédő szereket pontosan a szükséges területre szállítja.

Ladányi Sándor növényvédő szakmérnök elmondta, hogy a drónokkal töményebb anyagokat használnak a permetezés során, így az eddigi átlagosan 2-300 liter növényvédő szer helyett ennek az eszköznek hála csak 1-2-3 literre van szükség. A szerkezet engedélyezése a hatóságokkal és a növényorvosi kamarával együttesen folyamatban van.