Drónvíz /Dronewater/

A növényvédelmi drónok megjelenése indukálta, hogy a hatékony munkavégzés érdekében létre kell hozni olyan anyagot, vagy anyagokat, amelyek lehetővé teszik, hogy 5-10 l/ha-os dózisokkal kiváló munkát tudjunk végezni. Ennek két fontos feltétele van.

Az egyik, hogy tökéletes, lényegében szinte teljesen azonos cseppeket képezzünk 100 és 200 mikron között, a másik feltétel, hogy ezek a cseppek károsodás nélkül eljussanak a célzott felületre és ott tökéletesen megtapadjon, takarjon és a lehető legrövidebb idő alatt be is jusson a növények keringési rendszerébe, szisztemikus peszticid esetében. Az első feltétel kielégítése érdekében a gyári hidraulikus szettet kicseréltük a Paulinus Agro Kft. saját fejlesztésére, CDA szórófejekkel, melyek segítségével 5000 és 15000 fordulat/perc közötti tartományban bármilyen cseppméretet elő tudunk állítani szinte teljesen azonos méretben.

A másik fontos szempontot a DRÓNVIZEK teljesítik. A D1 általában minden pesztcid esetében, míg a D2 kifejezetten a defóliáns hatású deszikkens herbicidek esetében nyújt extra képességeket. Mind a két DRÓNVÍZ közös tulajdonsága, hogy a bennük lévő (D1 Ca sók, D2 Mg sók) és a hozzájuk illesztett nagy molekula tömegű szerves polimerek keverékéből előállított készítmény, egyedi összetételének köszönhetően, kiváló cseppképzést biztosít. Továbbá a cseppek sérülés és veszteség mentes „utazó képessége” többszöröse bármilyen vizes oldatnak még erős napsütés esetében is. Ezek a különleges cseppek bámulatosan repülnek és bámulatosan érkeznek meg a kijelölt célfelületre. A növények epidermiszén a felületi feszültség olyan parányi, hogy 20-30 másodperc múlva a teljes felületet tökéletesen fedi és a felszívódás olyan intenzív, hogy a peszticidek jelentős részénél elég az engedélyezett dózis 2/3-a vagy esetenként a fele.

A DRÓNVIZEK egyedi intelligenciája, hogy az alkáli fémionok és a szerves polimerek, valamint az egyéb kiegészítő komponensek addíciójával a vegetációs fázis bármely részét kiválóan tudjuk támogatni.

A D2 alkalmazása során pl.: egy diquate-dibromid 50%-os dózisával is „napalmszerű” a hatás. A D1 a fent leírtakon túl összesen 10,5% Ca-ot tartalmaz, tehát mint önálló kalcium pótló is tökéletes anyag, mind lombra, mind pedig a talajba jutva remekül segíti a termesztett növények vitalitását, illetve a talaj szerkezetét és annak tápanyag szolgáltató képességét.

A növényvédelmi drónok már a közeljövőben is nagyon fontos szerepet fognak betölteni, a DRÓNVIZ pedig átírja az eddigi szakmai elképzeléseinket.

 

Dr. Sebestyén Endre
Ladányi Sándor LASA Agrokultúra Kft.