Forradalmian új eszköz Abonyban is a gazdák szolgálatában

A jövőt hozza el Abonyba az Abonyi Lajos Művelődési Ház aulájába egy abonyi székhelyű vállalkozás, mely kizárólagos forgalmazási jogot nyert a HSE USA amerikai vállalat mezőgazdasági precíziós eszközeire. Az AGRO-WAY Kft tulajdonosa, Bene Lajos lapunknak elmondta, hogy a jeles alkalomra április 20-án pénteken kerül sor, délelőtt 10 órakor, amikor egy ünnepélyes megnyitó keretében mutatják be a meghívottaknak azokat a drónokat, melyek alkalmasak arra, hogy kiváló terméshozamot garantálva a termelők számára, a területeket feltérképezve és bemérve juttassák a növények számára nélkülözhetetlen szereket a területekre.

Az ünnepélyes megnyitón a cég képviselői mellett részt vesz Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, aki köszönti a megjelenteket. A rendezvényen az Amerikai Nagykövetség munkatársa, Bősze Éva úrhölgy is jelen lesz, továbbá Dr. Hegedűs Lajos az Agrárkontakt Gabonainfo tulajdonosa és stimuláló-, bioanyagok témában Ladányi Sándor. A megnyitót követő napon, április 21-én 10-18 óráig minden kedves érdeklődő és szakmai képviselő számára kiállítás keretében tekinthetik meg a legmodernebb csúcstechnológiát jelentő permetező és a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen adatokat szolgáltató drónokat. Természetesen szaktanácsadással is állnak a mezőgazdasági vállalkozók rendelkezésére.

A HSE USA amerikai nagyvállalat Kelet-Európai Központja Magyarországon található. A cég többek között helikoptereket, szakipari drónokat is forgalmaz. Ezen eszközöket a gazdálkodók bérelt és saját területük szerint továbbá szakipari cégek is használhatják. Magánszemélyeknek viszont nem forgalmazzák az eszközöket, azonban mezőgazdasági termelők számára a termék elérhető, a földalapú támogatásban részesülő gazdák erre is fordíthatják az így igényelt és kapott összeget.

Bene Lajos ügyvezető, AGRO-WAY Kft: „Mi természetesen nem csak drónokat forgalmazunk, hanem mindazon eszközöket, melyek felfelé viszik a hazai mezőgazdaságot. A pár hektáron gazdálkodóktól kezdve a több ezer hektáron termelő gazdákig mindenkinek tudunk segíteni abban, hogy a lehető legköltséghatékonyabban, a lehető legnagyobb termésátlaggal, a legjobb minőségű termést érhessék el. Ez a drónos technológia teljesen egyedülálló még Európában, sehol máshol nem alkalmazzák. A használatához teljes körű szaktanácsadást és betanítást biztosítunk remek szakemberi gárdával, és természetesen a stimulálószereket, bioanyagokat is biztosítunk. Büszkék vagyunk arra, hogy felszerelt laboratóriummal is rendelkezünk Abonyban. Az AGRO-WAY Kft foglalkozik fajtasorok és technológia bemutatásával, a kisgazdáknak talajmintavétellel segítünk többek közt. Egy országos hálózat részeként dolgozunk, az ITEM lefedi az országot, a referenciaközpontok Debrecenben, Szigetvár, Székesfehérváron, Győrben, Gyula, Keszthely, Pápa és most már büszkén jelenthetem be, hogy Abonyban vannak. Az a filozófiánk, hogy a mezőgazdasági termelőket hozzásegítsük ahhoz a tudáshoz, mellyel minőségi termékeket tudnak előállítani.

Olyasféle forradalmian új dolog ez a drón, mint amikor a lovakat felváltották a traktorok. Ezek a gépek képesek arra, hogy berepülve a területeket, az összes jellemzőt összegyűjtsék. Így például a műtrágya-, víz igényt és a kártevőket is elemzik. A software alkalmas arra, hogy biostimulátorokat határozzon meg és szórjon ki, ezzel jelentősen megnövelve a növények tűrőképességét is. A hatályos törvények alapján a hatóságokkal és a növényorvosi kamarával együttesen az engedélyezés folyamatban van. Ne feledjék, minden érdeklődőt sok szeretettel várunk április 21-én a kiállításunkra Abonyba az Abonyi Lajos Művelődési Ház aulájába 10-től 18 óráig" - mondta el Bene Lajos.