Szolgáltatások

Növényvédő szerek – pesticidek – kijuttatása a területekre Lasa Kft.

HSE  Permetező drón

Számos olyan eszközt említhetnénk, melyek kifejlesztése egyes nemzetek hadseregéhez köthető. Ebbe a halmazba tartoznak a pilóta nélküli repülőgépek is. Hamar felismerést nyert azonban az a tény, hogy a katonai alkalmazáson kívül, a civil életben is fel lehet használni előnyös tulajdonságaikat.

Erre a tényre az Agro-Way Kft. csapata 2016-ban talált rá. Közel 40 éves, agrárkultúrában szerzett tapasztalatunkra hagyatkozva célul tűztük ki magunk elé, hogy a jövő eszközével állunk a jelen mezőgazdaság szolgálatába. Cégünk, az amerikai Homeland Surveillance And Electonics (HSE) vállalat drónjainak kizárólagos közép-európai forgalmazójaként, vezető pozícióba lépett elő.

A HSE a világ vezető vállalata az amerikai gyártású, kifejezetten ipari felhasználású drónok piacán. Palettája rendkívül széles, a bűnüldöző szervek által használt eszközöktől, egészen a különböző térfogatú tartályokkal és permetező rendszerrel felszerelt drónokig terjed.

Az Agro-Way Kft. termékei között az utóbb említett, növényvédelmi képességgel felruházott drón játsza a vezető szerepet.

HSE referenciák:

Super Bowl

A nagy teljesítményű szénkefe nélküli villanymotorok, gyorsan tölthető lítiumion akkumlátorok és a könnyű, karbonszálas építőelemeknek köszönhetően már 20-30 kg hasznos terhet (permetlevet) képesek szállítani ezek a szerkezetek. A függesztmény súlyától, valamint az időjárás tényezőitől függően 15-50-percig a levegőben tudnak maradni.

A vezérlő elektronikai egység, a centiméteres pontosságú GPS lehetővé teszik, hogy előre megtervezett útvonalon, teljesen automatikusan permetezze le a kijelölt területet. A beépített érzékelők segítségével az irányt tartva és a terep szintvonalát követve, a kezelendő növényállomány fölött végzi el a növényvédelmi kezelést.

A HSE drón alapegysége a hagyományos hidraulikus cseppképzéssel működő permetező szerkezet. Főbb elemei: a 10, 15 vagy 20 literes tartály, szivattyú, és a szórókeretre szerelt 6 db membránzáras szórófej. Beállítástól függően 6-15 liter / hektáros lémennyiséggel dolgozik a kezelt növényzet felett 1,5-3 méter magasságban, valamint 4,5-6 méteres munkaszélességgel. Az átlagos cseppnagyságot 120-250 mikron közötti tartományban szabályozhatjuk.

A keresztirányú szóráskép egyenletes, a permetlé penetrációja nagyon kedvező biológiai hatást biztosít

Repülési tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a tábla végén, kiemelkedő forduló nélkül, egyszerű oldalirányú sorváltással, visszafelé haladva folytassa a csatlakozósor kezelését. A GPS vezérlés miatt a sorcsatlakozás pontos, a keresztirányú szórásképe a repülőgépéhez és a helikopterekhez képest sokkal egyenletesebb. Ez a rotorlapátok által keltett áramlások kedvező hatásának köszönhető, mely egyúttal nagyobb permetlé penetrációt is biztosít.

A mezőgazdasági drón munkasebessége a permetezések során 8 – 36 km/ óra között változtatható.

Fenti működési módból következően, a hagyományos légi növényvédelmi permetezéshez képest lényegesen kevesebb elsodródással számolhatunk. Ennek az oka, hogy a permetező drón szórókerete a munkavégzés során a szántóföldi gépek szórókeretének magasságát nem sokkal haladja meg.

A fejlesztéseknek köszönhetően elérhető a géphez az úgynevezett forgó szórófejes CDA (szabályozott cseppképzésű) permetező adapter. Ennek segítségével kész kiszerelésű olajos ULV készítmények juttathatók ki repülő rovarok ellen, 50-60 mikronos cseppeket képezve, 1 -1,5 liter/ hektáros lémennyiséggel, valamint 2-6 méteres munkaszélességgel. Emellett valamennyi vízben oldható készítményt, 3-6 liter/ hektáros lémennyiséggel, természetesen növényorvos által megadott technológiával.

Amerikában ezzel a technológiával több tízezer hektár szántóföldi kultúrát kezelnek rendszeresen, valamint gyümölcsös és szőlőültetvényeken is terjedőben van a használata. Az eszköz ekkora területen szerzett tapasztalatára, valamint saját méréseinkre hagyatkozva állítjuk, hogy a HSE permetező drónok a precíziós gazdálkodás elengedhetetlen eszközeivé válnak Magyarországon is. Ennek megvalósítása érdekében az Agro-Way Kft. csapata a maximális támogatást és segítségnyújtást ajánlja minden kedves érdeklődőnek.

Forduljon hozzánk bizalommal! Várjuk megkeresését!